Sångerskan Jenny Malmberg får Jenny Spennerts pris

PRESSMEDDELANDE 15.6.2017

Jenny Malmberg, f. 1984, tilldelas Jenny Spennerts pris på 3 000 e med syfte att stödja kvinnliga sångerskor i Finland.

Jenny Malmberg, vars huvudinstrument är sång, har under en längre tid arbetat som frilansande artist med Vasa som bas. Malmberg har deltagit i många teaterproduktioner och i flera av dessa produktioner haft ledande roller. I Niin kuin taivaassa, pjäsen som baserar sig på Kay Pollacks film Så som i himmelen, gjorde Malmberg på Vasa stadsteater Gabriellas roll. Malmberg fungerar även som dirigent och inspiratör för körer, bl.a. som körledare för pop- & rockkören Upstairs Singers.

Jenny MalmbergMalmberg rör sig obehindrat på de båda inhemska språken, både på scen och i privatlivet. Hon är även en van arrangör för olika evenemang och har varit med om att grunda ett tvärkonstnärligt kulturandelslag i Vasa. Sommaren 2017 kan Malmberg ses i rollen som Sandy då Ylioppilasteatteri Ramppi i Vasa sätter upp musikalen Grease.

Malmberg studerar vid magisterprogrammet för populär- och folkmusik som sker vid Tammerfors universitet i samarbete med Sibeliusakademin.

Priset är uppkallat efter operasångerskan Jenny Spennert (1879-1950) som i början av 1900-talet gjorde karriär vid varietéteatrar och operahus i Europa. Senaste utdelningen av Jenny Spennerts pris gick till Kajsa Dahlbäck år 2013.

Fotografi: Hannu Perälä

För mer information: Kultursekreterare/informatör Klara Paul, 044 70 30 540, klara.paul@konstsamfundet.fi

 

Läs också Prisbelönta Jenny Malmberg rör sig både på scenen, i etern och på flygfältet