Doonarna sätter upp Raksamonologer på Svenska Teaterns NICKEN-scen

Raksamonologer förverkligas av ett gäng donare som jobbar tillsammans för första gången. Föreställningen är ett samarbete mellan arbetsgruppen och Svenska Teatern och har sin urpremiär på Svenska Teaterns NICKEN-scen 8.2.2017. Konstsamfundet har beviljat Spelrum 2 500 e i bidrag för att sätta upp Raksamonologer.

När skådespelaren Jan Korander inte arbetat med teater har han sysselsatt sig inom byggbranschen. Han ser teater- och byggbranschen som motsatser. Fastän de har mycket gemensamt, så har arbetarna inom branscherna ganska olika åsikter och syn på livet.

– För mig är byggande något roligt och inspirerande. Skapande. Ända sen liten har jag tyckt om att bygga små dammar, kojor, fällor, pilbågar, snöslott m.m. Senare har byggandet också blivit en inkomstkälla för mig, berättar Korander.

Raksamonologer bygger på det konkreta i livet: byggandet. Allt ska byggas. Identitet, kunskap, kropp, rollen i hemmet och i samhället ska byggas. Relationer, både de yrkesmässiga och personliga, ska byggas. Familjer, hus, stadsdelar, samhällen, land, samt stora och små företag ska byggas. Vår framtid och barnens framtid ska byggas. Fast ibland ska något renoveras eller rivas.

– Ibland undrar jag varför vi bygger så förbannat mycket hela tiden och överallt? Vad är det vi egentligen bygger här, varför, för vem, eller för vad? Vill vi bygga en framtid, så borde vi verkligen se över helheten på lång sikt och inte tvärt om. Mitt förhållande till byggandet idag är alltså tudelat. Både på gott och på ont, fortsätter Korander.

Maskiner, verktyg och byggmaterial är i allra högsta grad närvarade på scenen i föreställningen. Scenografin, med den integrerade läktaren, är planerad och byggd av skulptören Mika Helin:

– Själva byggandet är en viktig del i mina konstverk. Mina konstverk har ofta en kort livslängd. Jag bygger dem, dokumenterar dem i foto och video, innan jag river eller nedmonterar dem. Det påminner om teaterproduktioner. Materialets fysiska känsla är viktigt i mitt arbete. Därför har jag planerat scenografin och publikens sittplatser så att publiken sitter nära och får en känsla för materialen.

Idé: Jan Korander

Text: Peter Lüttge, Jan Korander, Janne Pellinen

Bearbetning, regi: Janne Pellinen

Ljud- och ljusdesign: Roy Boswell

Visualisering: Mika Helin

Producent: Kristin Helgaker

På scenen: Jan Korander

 

Urpremiär: 8.2.2017 på Svenska Teaterns NICKEN-scen

Mera information om föreställningarna finns här.