Prisbelönta Jenny Malmberg rör sig både på scenen, i etern och på flygfältet

Jenny Malmberg, f. 1984 i Vasa, tilldelas av Konstsamfundet Jenny Spennerts pris med syfte att stödja kvinnliga sångerskor i Finland.

”Vad lycklig jag blir” utbrister Jenny Malmberg när hon får beskedet att ha tilldelats Jenny Spennerts pris. Sommaren 2017 har Malmberg ett eget program i Radio Vaasa, och Konstsamfundet råkar ringa upp henne med de goda nyheterna just precis innan den första sändningen skall gå ut. ”Jag kan inte minnas när jag senast varit lika ordentligt nervös, mikrofonen bara skakade i handen. Men de sade att sändningen gått alldeles bra i alla fall”. I radioprogrammet berättar tvåspråkiga Jenny om vad som är på gång i Vasa under sommaren. Själv spelar hon rollen som Sandy i musikalen Grease som Ylioppilasteatteri Ramppi sätter upp. ”Det är min första sommarteaterföreställning som jag är med i och det är så roligt!”. Musik har Jenny alltid varit intresserad av, men efter studenten från musiklinjen vid Vasa övningsskola blev det jobb med datakommunikation.

”Det var år 2013 som jag tog upp mitt musikintresse på allvar igen och började aktivt ta sånglektioner för Elisa Leutonen vid Kuula-institutet. Samtidigt sjöng jag med i operakören.” Olika kör- och statistroller på Vaasan kaupunginteatteri ledde vidare till fler roller. ”På auditionen till ON KESÄYÖ – musikaali Topi Sorsakosken elämästä hörde jag regissören berätta att man söker några dansare och en kvinnlig sångerska. Oj, tänkte jag, så underbart fint det skulle vara att få göra den rollen. Och så fick jag den, min första riktiga musikalroll!”. Efter den var Malmberg med i Niin kuin taivaassa, pjäsen som baserar sig på Kay Pollacks film Så som i himmelen. ”Det var någonting av det allra finaste och största jag fått göra, att få sjunga Gabriellas sång var helt otroligt!”

Utöver teater och radioprogram leder Jenny också en kör, spelar i band och är grundande delägare av Kulturandelslaget Obskura. ”Ja, och så förvärvsarbetar jag ju också, som säkerhetskontrollant vid flygfältet. Det är en bra motvikt till det kreativa arbetet”, skrattar Jenny.

Senaste utdelningen av Jenny Spennerts pris gick till Kajsa Dahlbäck år 2013. Läs mer om Jenny Spennerts pris här.

Bild: Jenny Malmberg som ”Sandy”. Foto Aino Hyyryläinen.