Press

Ny VD assistent

Ingela Lindroos har 12.8.2013 börjat som ny VD assistent på Konstsamfundet. Fr.o.m. 1.9. går den nuvarande assistenten Helena Blomqvist i deltidspension och jobbar därefter som stipendieombud.


Konstsamfundets utdelning våren 2013 är 1,075 milj. €

Konstsamfundets styrelse har fattat beslut om vårens stipendieutdelning på 1 075 100 € till 225 institutioner och 49 enskilda. Totalt 616 ansökningar lämnades in och av dem beviljades 45 % stipendier och understöd.  Dessutom understöder Konstsamfundet uppsättningen av Mamma Mia på Svenska teatern med 200 000 €. Bland filmproduktionerna understöds Konstfabriken Malaktas barnserie Varning för levande barn med 123 288 € och Pampas Productions dokumentärfilm Like a Rockstar med 25 000 €. Det totala beloppet av stipendier och understöd under år 2013 kommer att vara på samma nivå som året innan. Listan på stipendiemottagare finns under stipendier.

Konstsamfundet stöder bildkonsten, den dramatiska konsten och tonkonsten i Finland, men också den finlandssvenska kulturen och det svenska språkets ställning i Finland.


Konstsamfundet delar ut 755 000 €

Konstsamfundets styrelse har fattat beslut om höstens allmänna stipendieutdelning på 754 152 € till 158 institutioner och 15 enskilda. Över 40 % av ansökningarna beviljades stipendier och understöd. Dessutom understöder Konstsamfundet bl.a. filmproduktionerna Handle Productions dramakomediserie Tommys Supesoffa med 110 000 €, Pampas Productions dokumentärfilm Kampen mot tumören med 17 500 € och Långfilm Productions underhållningsprogram om FORK med 13 500 €. Det totala beloppet av stipendier och understöd under år 2012 uppgår till drygt 11,3 milj. €. Listan på stipendiemottagare finns under stipendier.

Konstsamfundet stöder bildkonsten, den dramatiska konsten och tonkonsten i Finland, men också den finlandssvenska kulturen och det svenska språkets ställning i Finland.

Vid frågor kontakta Helena Blomqvist, tfn (09) 642 315 eller helena.blomqvist @ konstsamfundet.fi


KSF Media köper Hangötidningen

KSF Media, det ledande mediebolaget på svenska i Finland, har köpt Hangötidningen /Hangonlehti av Förlags Ab Lindan. De anställda, fem personer, övergår i KSF Medias tjänst som gamla arbetstagare fr.o.m. 1.11.2012.

Mikael Heinrichs kvarstår som redaktionschef för Hangötidningen, medan Tommy Westerlund blir ny ansvarig utgivare. Han fortsätter som ansvarig chefredaktör för Västra Nyland.

KSF Media utger sedan tidigare regiontidningen Västra Nyland, som utkommer fem gånger i veckan i Västnyland. Ett samarbete blir aktuellt då Hangötidningen och Västra Nyland nu har samma ägare, men tidningarna utkommer också i fortsättningen som självständiga produkter och VN fortsätter att bevaka Hangö i lika hög grad som förut. Hangötidningen utkommer liksom tidigare varje torsdag. Båda tidningarna trycks sedan några år tillbaka på samma plats, Salon Lehtitehdas.


Oy PALSK Ab blir största ägare i Sponda Oyj

Oy PALSK Ab har avtalat med Solidium Oy om att förvärva Solidiums samtliga aktier i Sponda Oyj. När affären genomförs kommer Oy PALSK Ab att äga 14,89 % av aktierna i Sponda Oyj. Oy PALSK Ab är en engagerad och långsiktig inhemsk ägare vars aktionärer har gedigen erfarenhet av fastighetsförvaltning och fastighetsutveckling. Oy PALSK Ab:s ägare är Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen för Åbo Akademi, Sigrid Jusélius Siftelse, Svenska litteratursällskapet i Finland och Pensionsaktiebolaget Veritas.

Tilläggsuppgifter ges av:
Kaj-Gustaf Bergh
Styrelseordförande,
Oy PALSK Ab
(09) 565 74 511


Konstsamfundet kartlägger möjlighet att investera i vindkraftpark på Kimitoön

Konstsamfundet har inlett en preliminär undersökning för att utreda möjligheten att bygga en vindkraftpark på sin mark i Olofsgård i Kimitoöns kommun. Läs mer här (PDF)/ Lue uutinen suomeksi tästä (PDF).

Tilläggsuppgifter ger Ronny Viljanen, tfn 040 500 7483


Tidningssamarbete över språkgränsen i Lovisa

KSF Media har köpt cirka 80 procent av aktiestocken i Loviisan Sanomain Oy och därmed blivit huvudägare i tidningsbolaget. Det innebär att både den svenska och den finska tidningen i Lovisa ägs av KSF Media. Enligt KSF Medias VD Henrik Johansson är målsättningen med affären att skapa en stark lokal medieverksamhet, som betjänar både läsare och mediekunder på de båda inhemska språken. Arto Henriksson fortsätter som aktieägare och som chefredaktör för tidningen Loviisan Sanomat.

Marknad för båda tidningarna

– Vi avser inte att sammanslå de två lokaltidningarna utan är måna om det fortfarande finns både en svensk- och en finskspråkig tidning i Lovisaregionen. Tidningarna kommer också i fortsättningen att konkurrera då det gäller nyheter och annat innehåll. Däremot är det klart att vi söker synergier och gemensamma lösningar då det gäller medieförsäljning, ekonomiadministration, tryckning och distribution, säger Henrik Johansson.

KSF Media ger sedan tidigare ut lokaltidningen Östra Nyland som utkommer tre gånger i veckan i Lovisa. Som en följd av affären ökas samarbetet tidningarna emellan men tidningarna utkommer också i fortsättningen som självständiga produkter. Micaela Röman fortsätter som chefredaktör för Östra Nyland och Borgåbladet. KSF Media ger också ut Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.


Sandelin och Arhippainen nya styrelsemedlemmar i Konstsamfundet

Föreningen Konstsamfundets styrelse kan enligt föreningens stadgar bestå av 3-5 styrelsemedlemmar. På årsmötet 31.5.2012 valdes Fil.mag. Ann Sandelin och pol.lic. Max Arhippainen in i styrelsen. Christoffer Taxell, Gunvor Kronman och Niklas Geust återvaldes.


Konstsamfundet delar ut en miljon i stipendier och understöd

Konstsamfundets styrelse har fattat beslut om vårens stipendieutdelning på 1 000 800 € till 217 institutioner och 46 enskilda. Totalt nästan 700 ansökningar skickades in under februari, vilken innebär att beviljningsprocenten är 38,6 %. Dessutom beslöt styrelsen att understöda Forskarkollegiet Kustlandsteamed vid Aronia i Raseborg med 125 000 €/år under åren 2013–2015. Det totala beloppet av stipendier och understöd under år 2012 beräknas uppgå till drygt 12,3 milj. €. Utdelningen är på samma nivå som i fjol.

Konstsamfundet stöder bildkonsten, den dramatiska konsten och tonkonsten i Finland, men också den finlandssvenska kulturen och det svenska språkets ställning i Finland.

Vid frågor kontakta Helena Blomqvist, tfn (09) 642 315 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 


Konstam årets årsberättelse

1202_konstsam2011Konstsamfundets årsmagasin Konstsam har i Design & Print Awards 2011 valts till bästa årsberättelse.

Motiveringarna var fräscht annorlunda, lätt tillgängligt innehåll, bra format och starka, varma bilder.

Konstsam har planerats och gjorts av Jaagon (Ben Fernström, Jenni Signell, Saara Fernström) i samarbete med Olav S Melin och fotografen Jani Laukkanen. Tryckeriet är Oy Nordprint Ab.

Helsingin Sanomat Foundation blev två och FIM trea bland 59 årsberättelser.

Design & Print Awards arrangeras av Antalis Oy.