Press

Amos Andersons stipendium vid Finlands Rom-institut sammanför historieforskning, konst och ekonomi

Föreningen Konstsamfundets styrelse har i samarbete med Stiftelsen Institutum Romanum Finlandiae beslutit att instifta ett Amos Anderson-stipendium vid Finlands Rom-institut.

Amos Anderson, Föreningen Konstsamfundets grundare och donator, stod för en betydande insats både vid grundandet av Finlands Rom-institut samt vid anskaffandet av Villa Lante. Det är därför ett naturligt val att låta det nya stipendiet bära hans namn.


Sångerskan Jenny Malmberg får Jenny Spennerts pris

PRESSMEDDELANDE 15.6.2017

Jenny Malmberg, f. 1984, tilldelas Jenny Spennerts pris på 3 000 e med syfte att stödja kvinnliga sångerskor i Finland.


Anders Wiklöf lämnar Föreningen Konstsamfundet

PRESSMEDDELANDE FRITT FÖR PUBLICERING 15.6.2017

Anders Wiklöf lämnar Föreningen Konstsamfundet efter att han uppnått 70-års åldersstrecket, den ålder föreningens medlemmar enligt tradition brukar ge över till yngre förmågor. Kommerseråd Anders Wiklöf blev föreningsmedlem år 2010. ”Jag tyckte att det var trevligt att bli invald, som ålänning. Jag vet inte om det tidigare funnits med ålänningar i Amos Andersons förening” säger Anders Wiklöf. ”Sen har det varit bra att få lära sig hur föreningar och stiftelser fungerar, både roligt och lärorikt. Jag har inte tidigare sysslat med föreningsliv, aktiebolag har varit mera mitt område. Inom Konstsamfundet har det gällt att hålla Amos vilja högt. Sen har det, precis som i alla aktiebolag och föreningar, funnits många olika åsikter, så jag har trivts bra.”


I Konstsamfundets vårutdelning delas 214 bidrag ut

Föreningen Konstsamfundet r.f. delar i vårens utdelning ut sammanlagt 884 762 € till 214 aktörer och projekt. Under vårens ansökningsomgång inkom 462 ansökningar som anhöll om totalt 3,5 miljoner euro. Andelen beviljade utgör 46 % av antalet sökta och 25 % av den anhållna summan utdelades.


Affärslokalerna i Glaspalatset är inflyttningsklara

Vid Glaspalatset i Helsingfors byggs ett underjordiskt museum för det nya konstmuseet Amos Rex. Bygget påbörjades i januari 2016. Samtidigt grundrenoveras hela glaspalatsbyggnaden.

Den första delen av helheten blev klar för inflyttning i början av mars 2017. Staketet, som dolt Glaspalatsets fasad mot Mannerheimvägen, avlägsnades delvis och de nyrenoverade affärslokalerna är nu synliga. I slutet av månaden kommer samtliga hyresgäster att ha inlett sin verksamhet i de nya utrymmena.


Skogsförman

soderlangvik logo museumcafeshop RGB

 

Söderlångvik gård, som ägs av Föreningen Konstsamfundet r.f., består av ca 7 000 hektar skogs- och jordbruksfastigheter på Kimitoön och i Pargas. Söderlångvik gård är en av Finlands största äppelproducenter med ca 18 hektar och satsar hårt på att öka produktionen. Till verksamheten hör även stuguthyrning.  Gårdens karaktärsbyggnad med omgivande park var i tiderna Amos Andersons sommarresidens och fungerar idag som ett museum. Den naturskönt belägna gården med museet och caféet har ca 20 000 besökare per år. Se närmare: www.soderlangvik.fi

 

Till Söderlångvik gård söker vi Dig som vill bli vår nya

 

SKOGSFÖRMAN

 

Som skogsförman kommer Du i första hand att sköta om gårdens skogsbruk med därtill relaterade uppgifter, ss väglag, naturvård mm. Tillsammans med det övriga teamet deltar Du även i utvecklandet av gårdens mångsidiga verksamhet.

 

Vi önskar att du är:

 

-Positiv och utåtriktad

-Kan arbeta självständigt och i team

-Har lämplig utbildning och arbetserfarenhet

-Har IT-kunskaper inom skogsförvaltningsprogram

-Behärskar svenska, finska och engelska

 

Skicka in din ansökan med CV samt löneanspråk senast 27.2.2017 till gårdens förvaltare Mikael Jensen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Förfrågningar: Förvaltare Mikael Jensen, tfn 040-553 1803 15.2 kl. 14-17 eller 23.2 kl. 14-17.


I Konstsamfundets höstutdelning fördelas 841 920 e på 190 bidragsmottagare

Höstens stora utdelning lockade 418 sökande att anhålla om totalt 3 018 698 e. Största antalet ansökningar – 142 stycken – inkom inom musik. Av dessa beviljades drygt hälften, dvs 72 stycken, bidrag på sammanlagt 155 700 e, vilket innebär en beviljningssumma på 21 %. Beviljningssumman på hela omgången är 28 %.


Insändare i Hbl 13.9.2016

I Hufvudstadsbladet den 11.9. framför Per-Erik Lönnfors mycket riktigt att HBL är en existentiell fråga för oss som har svenska som modersmål, en fråga om att vara eller inte vara. Lönnfors träffar rätt.

Precis som Lönnfors poängterar är det inte lätt att kombinera digitalt och papper till en gemensam upplevelse över generationer. Det är dock uppgiften om vi skall lyckas få med alla generationer och därigenom säkra en tillräckligt bred bas för Hbl.


Konstsamfundet stöder kulturen med nästan en miljon

I vårens allmänna ansökningsomgång beviljas bidrag på sammanlagt 995.900 e av Föreningen Konstsamfundet. Det är sammanlagt 284 stycken aktörer och projekt som delar på summan.


Forum Fastighets Kb säljer Forumkvarteret till Sponda

Forum Fastighets Kb säljer Forumkvarteret till Sponda