Maria Kalaniemi & Eero Grundström på svenska inleder Aino Achtés kulturkvällar

De svenskspråkiga kulturkvällarna under Aino Achtés kammarmusikfestival inleds 6 juni med konserthelheten "Svalans sång och Vilda rosor" som är en djupdykning i den finlandssvenska folkmusiktraditionen. Musik, poesi och dans är temat. Det svenska programmet understöds av Konstsamfundet med 2000 euro.

052015SvalanssangHavsinspirerade sånger

Konserten innehåller stämningsfulla ballader, havsinspirerade sånger och egna nya kompositioner.
Fräscha arrangemang av sångerna "Staffan var en stalledräng" och "I fjol så gick jag med herrarna i hagen" varvas med läckra nostalgiska tangon som Under fullmånen (Täysikuu) och Liljan (Liljankukka) på svenska. Medryckande spelmanslåtar står givetvis också på programmet. Artisterna är Maria Kalaniemi – dragspel och sång och Eero Grundström – munspel och harmonium.

Följande kulturkväll är den 18 juni. Då med Minna Nyberg – sopran och gestik, Hannu Vasara – violin, Elina Mattila – cello, Marianna Henriksson – cembalo, till regi av Sigrid T'Hooft. Temat är Love, Madness and Despair – Barockens gestik.
Musiken i konsertprogrammet består av fransk, italiensk och engelsk barockmusik (Clérambault, Händel och Purcell) som framförs regisserad enligt barockens gestik; en konstform som sällan framförs i Finland. Barockens gestik kan beskrivas som en kroppslig rörelse utförd enligt tidsenlig estetik från barocken, vilken sångaren utför när hen sjunger.

Konserterna i Agricolaklubben

Den allmännyttiga och ideella föreningen Aino Acktén huvilan ystävät ry. grundades år 2009 för bedriva kulturverksamhet i operasångerskan Aino Acktés villa, efter att Helsingfors Kulturcentral sagt upp villans hyreskontrakt och kulturverksamhet av besparingsskäl. Den kulturhistoriskt värdefulla villan med fantastisk akustik finns i Helsingfors på Degerö, mitt i en stor, vacker park vid stranden. På våren 2011 upptäcktes allvarliga fuktskador i villan, varpå den sattes i bruksförbud och kulturverksamheten måste flyttas till annan ort. Den skyddade villan väntar ännu på grundlig renovering.

År 2015 ordnas Aino Acktés Kammarfestival på Agricolaklubben i Mikael Agricolas kyrkas norra flygel, på adressen Fabriksgatan 23. Kammarfestivalen innehåller klassisk och lätt musik, kammarmusik, lied, fado, jazz, flamenco och folkmusik, därtill poesi, rumsteater, barnkultur och filosofi. I konsertgalleriet finns en växlande bildkonstutställning.

Festivalens konstnärliga ledare är dans-och recitationkonstnären Suvi Olavinen.