Rekordmånga flyktingar i Oravais får hjälp

Flyktingvännerna i Vörå får 2000 euro av Konstsamfundet för sitt multikulturella arbete bland asylsökande, flyktingar och invandrare som bland annat vistas vid Oravais flyktingförläggning och Flyktingbyråns enheter i Oravais. Det finns 350 platser – och just nu 450 inskrivna.

122015FlyktingvannernaFlyktingförläggning sedan 1991

Oravais Flyktingförläggning är delvis inrymd i före detta Oravais Fabriks byggnader, i folkmun kallat "Masunin", med anor från 1890-talet. Masunin var på sin tid ett samhälle i samhället.

En del av de flyktingar som kommer till Finland placeras i flyktingförläggningen i Oravais. Hur ser proceduren ut? Flyktingsförläggningens chef Mats Hägglund förklarar:

– Det första som skall avklaras är en intervju hos polisen. Därifrån skickas sedan intervjun till Utlänningsverket som beslutar om flyktingen skall få uppehållstillstånd eller inte. Under den tiden bor man på flyktingförläggningen. Väntetiden på utslag från Utlänningsverket kan variera från ett par månader upp till flera år. 

– Då flyktingen blivit intervjuad får hen oftast bereda sig på en väntetid på cirka ett år tills det första beslutet kommer. Om flyktingen ges uppehållstillstånd då får hen flytta ut från förläggningen och inrätta sitt eget liv, berättar Hägglund. 

Fullt hus på Capella

På Facebook har Flyktingvännerna en egen hemsida där de berättar om sin verksamhet och möten med asylsökande och flyktingar. I det senaste inlägget kan man läsa att det finns rekordmånga flyktingar även i Österbotten. Kulturhuset Capella har också haft besök av dem. Många flyktingar söker sig till Capella för att träffa andra, handarbeta, spela datorspel och hålla kontakt med släktingar via e-post. Det är den 10-årsjubilerande föreningen Flyktingvännerna som står bakom kulturhuset.

Inga religionsgränser

De flesta asylsökanden är muslimer. Det har inte varit något hinder för dem att komma till församlingshemmet i Oravais.

– Vi är ju inte någon kyrka. Tvärtom det har fötts intressanta diskussioner kring religion. Vårt land är ett kristet land, vi behöver inte på något sätt gömma detta. Jag är kristen och bär alltid kors runt halsen i Capella. Oftast väcker det mycket intresse bland flyktingarna och positiva frågor, säger verksamhetsledare Sari Nordlund.

Flyktingvännerna frågar aldrig vilken religion någon tillhör – bara människan är viktig. Det är kärlek som bär, och kärlek till medmänniskorna finns i Capella, intygar aktivisterna bland Flyktingvännerna.

Fredsfest med klädutdelning

Flyktingvännerna ordnade en fest för fred och internationellt ansvar i Oravais församlingshem i slutet av oktober. Det var mycket sång och musik samt lekar för barn. De asylsökande uppskattade omväxlingen. Capella är alltid öppet på dagarna och för många har det blivit en vana att komma dit.

 – I går hade vi festival för fred i församlingssalen. Det hände något där som jag önskar att många i Oravais hade fått uppleva. Det kom folk hela tiden. Det var så oerhört många asylsökande och när de anlände till församlingshemmet lyste deras ögon av glädje. Jag fick en varm kram av varenda en, berättar Sari Nordlund.

– Jag fick också en otroligt varm känsla inom mig. Det här vad Capella finns till för. Flyktingar är ju precis som andra människor och mest av allt behöver de vänskap, värme och kärlek, tillägger hon.

Kommunala förtroendevalda ger sina arvoden till flyktingarbetet

I Pedersöre och Vörå kommuner har de kommunala förtroendevalda fattat beslutet att avstå från sina mötesarvoden till förmån för Flyktingvännernas arbete med de asylsökande i Oravais.