Jenny Sandelin – vår nästa operastjärna

Den ena av de två sångfåglar som Konstsamfundet gav pris åt vid utdelningen i december var sopranen Jenny Sandelin. (En presentation av den andra, Desirée Saarela-Portin har ingått tidigare). Jenny är ung sångare som kommer att låta höra av sig. Mycket talar för att hon är en av våra framtida operastjärnor.

Österbottnisk sångfågel

Jenny Sandelin är hemma från Vörå, där hon blivit student. Sin musikutbildning i klassisk sång har hon från Musikinstitutet i Jakobstad. I dag är hon bosatt i Korsholm och knuten till operaföreställningar i Vasa.

I Ilkka Kuusistos Opera Isänmaan tyttäret (Fosterlandets döttrar) hade Jenny rollen som sanitärlottan Taimi. Operan är en hedersbetygelse till arbetet som de österbottniska lottorna har gjort. Händelserna under vinter- och fortsättningskriget granskas i operan med kvinnoögon. Operan utspelar sig under två tidsrymder, vilka speglar lottornas öde och dagens händelser.

Vann sångtävlingen vid Musikfestspelen i Ilmajoki

Vid den österbottniska sångfestivalen i Ilmajoki i somras vann Jenny Sandelin damtävlingen. Segern har gett henne ett namn och förde henne till Sibelius-sångtävlingen i Järvenpää i höstas. Jenny Sandelin har hunnit med att under märkesåret för Finland och Sverige uppträda i Seglora kyrka på Skansen med ensemble Gustav, Sebastian Iivonen piano och musikgruppen Trekanten.

I Vasa har hon också medverkat i Ilkka Kuuistos Kohti Kotia kyrko-operans konsertversion i Trefaldighetskyrkan.

Aktuell i Tjajskovskijs opera i Vasa

Jenny Sandelin är just nu aktuell i ny opera i Vasa. Hon har rollen som Filipjevna i operan Eugene Onegin. Pjotr Tjajkovskijs opera är ett klassiskt mästerverk som baserar sig på Aleksandr Pusjkins känslosamma drama. Operan skildrar den ryska överklassens liv. Huvudpersonen Eugen Onegin, som är rik och äventyrslysten, har tråkigt. Han börjar stöta på sin vän Lenskis fästmö Olga. Olgas syster Tatjana i sin tur blir djupt förälskad i Onegin, men får inte svar på sina känslor. Leken med kärleken ger upphov till konflikter och dueller mellan vännerna med tragiska följder. Förförelseleken blir till blodigt allvar.

Operaföreställningen där man kan se Jenny Sandelin går på Vasa stadsteater. Läs mer och boka biljetter här.