Henrietta Clayhills: Journalisten som blev filmproducent

"Det har varit nytt för mig att göra program för barn eftersom jag hittills har erfarenhet av allt från aktualitetsjournalistik till vetenskapsprogram och dokumentärer. I "Vad gör bonden?" har jag också varit producent." Det här berättar Henrietta Clayhills som driver produktionsbolaget Vågamedia. Hon får 20 000 euro av Konstsamfundet.

122015ClayhillsEn film om en pojke som drömde om att bli bonde

Bakgrunden till barnserien "Vad gör bonden?" är att Henriettas förra kollega Marga Sandström hade en idé om en pojke som drömmer om att bli bonde. Hon ville gärna göra någonting av idén men visste inte riktigt hur hon skulle gå till väga.

- Vi jobbade tillsammans på manuset och jag kontaktade Petra Holm på BUU-klubben och ansökte om pengar. Vi fick ett relativt brett stöd för den här idén, vilket kändes väldigt uppmuntrande.

Inspelningarna på bondgården startade under sportlovet 2015. Det var snöglopp och råkallt och tanken på sommarmoln över gyllengula vetefält kändes avlägsen.

Pojken som ville bli bonde är Margas egen son Jim Lindqvist. När serien börjar flyttar han till landet och blir småningom bekant med bonden Mårten Holmberg på Gösbacka gård i Raseborg. Sedan kommer också Mårtens syskonbarn Minea och Sebastian med, och tillsammans får barnen pröva på det mesta som görs på en gård.

På BUU-klubben hösten 2016

– En stor utmaning har varit vädret, som påverkat tidtabellerna för när det går att så och tröska. Telefonerna har gått heta mellan Mårten och produktionsteamet och ibland har vi varit tvungna att rycka ut på kort varsel. Men så fick vi också de gula vetefälten och sommarmolnen!

I december avslutas inspelningarna. Då finns 12 avsnitt på burk som kommer att visas på BUU-klubben hösten 2016.

Film om Christine Schildt och serie om Finlands historia

Vid sidan om "Vad gör bonden?" har Henrietta regisserat en dokumentärfilm om Christine Schildt som var gift med författaren Göran Schildt i 50 år. Hon har varit något av en doldis, men en stark kraft bakom sin berömda man. Henrietta hoppas att hennes roll kommer fram tydligare i och med filmen. Filmen har det hemlighetsfulla namnet "Tipun" och har premiär på YleFem den 24 januari.

– Just nu är jag i färd med nästa projekt som har anknytning till Finlands historia och självständighetsjubileet år 2017. Där skriver jag både manus och regisserar. Det blir en serie på 12 avsnitt som kommer att visas på YleFem hösten 2017.

Grävande journalist blev filmmakare

Henrietta Clayhills har en lång karriär som journalist på Yle bakom sig. Hon har varit nyhetsjournalist, jobbat med utrikesreportage och grävande journalistik, gjort dokumentärer och vetenskapsprogram – allt utom sport och underhållning.

– Efter 27 år på Yle blev jag freelance och startade produktionsbolaget Vågamedia. Mina speciella intressen i dag är kulturhistoria och kulturkrockar, berättar Henrietta.