Emma Salokoski fick stipendium

– Det var stor överraskning för mig att få stipendium av Konstsamfundet utan jag hade ansökt om det. Jag var i Köpenhamn när min mamma ringde och gratulerade mig, berättar en glad Emma Salokoski. Stipendiet motiveras med Emmas mångsidighet inom musik både på finska och svenska. På sin senaste skiva tillsammans med Ilmiliekki Quartet Vi sålde våra hemman sjunger hon på svenska sånger med text av bland andra Edith Södergran, Nils Ferlin och Jakob Tegengren.

Själv medger Emma att funderade länge innan hon som finsk sångare beslöt sig för att ge ut en skiva på svenska.

– Visst var det en risktagning. Men det var minsann värt att göra det. Recensionerna och mottagandet har varit översvallande, så jag är stolt över att jag gjorde det. Och det är roligt att skivor på svenska också säljer, säger hon.

Emma har studerat sång, musik och dans på Kulturama i Stockholm, gått musikerlinjen på Pop&Jazz Konservatoriet i Helsingfors och vid Sibeliusakademins jazzlinje. Hon har medverkat i flera musikaler, bl.a. i Le Miserable på Helsingfors stadsteater och verkat som kompositör och solist i bandet Quintescense.

– För tillfället uppträder jag med UMO. Vi har gjort julkonserter i Helsingfors Borgå, Lojo och Hyvinge och till  våren vid musikfestivalen vid Tusbyträsk.

Att alla konserterna varit slutsålda vittnar om att Emma Salokoski är uppskattad artist som med nya, djärva grepp har levandegjort fina, gamla texter. Musiken till Edith Södergans text gjorde hon redan för flera år sedan. Men det är först med den nya skivan som en större publik får del av den.