Desirée: Folksångerska med eget band

Konstsamfundets styrelse har beslutat att ur Jenny Spennerts fond dela ut två stipendier à 3000 € utan ansökan till två lovande sångerskor. Den ena av dem presenteras här. Desirée Saarela-Portin är folksångerska och hemma i Jakobstad. Den andra av dem, sopranen Jenny Sandelin från Vörå, presenteras senare.

Musikpedagog och folksångare

Desirée Saarela-Portin är sångare och låtskrivare. Hon studerar till musikpedagog med folklig sång som huvudämne vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. 2008–2009 fördjupade hon sig i den svenska folkmusiktraditionen, genom att studera vid Musikhögskolan Ingesund i Sverige. Hon har i huvudsak fokuserat sig på den finlandssvenska folkmusiktraditionen. Hon är ledare för folk-pop bandet Jane Raven, samt en av medlemmarna i folkmusikgruppen Som Folk. Hon har också framträtt på olika tillställningar och festivaler både i Europa och USA.

Influerad av irländsk musik

Desirée började sin bana med några enkla ackord på gitarr i tonåren och sedan dess har hennes största passion varit låtskrivandet. Den irländska musikboomen väckte hennes intresse för folkmusik på den tiden. Sedan dess har hon varit till Irland ett antal gånger och spelat både på pubar och på gatan.

– Där kan vem som helst vara gatumusikant, också kända artister, säger hon.

Folk-rock band som vågar gå mot strömmen

Också om solokarriären lockar är hon tacksam över framgången med Jane Raven.

– Jag har skrivit mycket om kapaciteten vi människor faktiskt har att åstadkomma något bara vi vågar gå mot strömmen, berättar hon i en avsina intervjuer.

Temat finns särskilt i Jane Ravens låt Circles. Att man kan göra något med sitt liv. Det är en svårstämplad musik som bevisligen kan nå en bred publik. Det låter irländskt men har en tydlig finsk anda. En kombination man kan blunda för eller fascineras av.

Just nu spelar Desirée mest solo för att marknadsföra sin skiva, men försöker också få spelningar åt hela bandet. Lyssna på sololåtarna här.